Vörös Tamás - Mentorált

Mik a karrier céljaid? Mivel szeretnél foglalkozni?

A hosszú távú céljaim között szerepel, hogy idővel az EPAM-on belül külföldön, például Hollandiában dolgozhassak. A rövid távú célom pedig, hogy minél több projektben részt vehessek, és ez által egyre több és több tapasztalatot gyűjtsek.

Mit gondolsz miben és milyen mértékben segít, segített az egyetemi képzés a karrier céljaid elérésében?

Szerintem az egyetem egy jó alapot tud adni. Én mindenkinek javaslom, legalábbis az elkezdését. Tapasztalatom alapján érezhető különbség van egy egyetemre járt fejlesztő és egy autodidakta között. Megtanít a rendszerek és problémák komplexebb látásmódjára, hogy sokkal könnyebben és gyorsabban át tudjuk őket látni. A mentorprogram az egyetemi képzéssel szemben elég feszített tempójú volt. Az is tetszett benne, hogy felesleges információk helyett csak olyat tanultam, ami érdekelt, és ami a későbbiekben nagy hasznomra vált.

Miért jelentkeztél a programunkra?

Egy állásbörzén találkoztam az EPAM-mal. Kaptam egy pólót. Apróság volt, de talán sorsszerű. A mentorprogramra ezt követően pont egy, a tanulás és a munka között hezitáló pillanatomban találtam rá. Most már sajnálom, hogy nem előbb jelentkeztem.

Voltak-e előzetes elvárásaid, és ha igen, akkor mik?

Nem voltak teljesen konkrét elvárásaim. Pontos képet kaptam már az indulás előtt arról, hogy mi lesz a programban. Talán annyi mégis, hogy egy olyan tudásra tegyek szert, amit a későbbiekben is remekül tudok majd hasznosítani, amivel állást tudok vállalni. Sok ehhez hasonló program van ma a piacon, viszont azok egyikében sem tanítanak gyakorlatot annak pontos elméleti hátterével együtt. Itt a kettő szinkronban megy. Fokozatosan felépülő anyagok vannak, amik nem hagyják, hogy olyan rész maradjon a tudásodban, amit csak azért tanultál meg, mert le volt írva. A program a megértésen alapul, nem lesz olyan, hogy ne értsd, az adott technológia miért működik úgy, ahogy. És ez hatalmas elöny.

Hogy érzed sikerült fejlődnöd a program során? Ha volt fejlődés röviden leírnád, hogy miben fejlődtél?

Szakmailag rengeteget tanultam. Azt hiszem talán úgy a program 2. hetében jutottam el arra a szintre, ahová korábban az egyetem évei alatt sikerült. Nem szakmai szempontból kezdetben egy introvertált ember voltam, akiből mostanra egy sokkal nyitottabb személyiség lett. Nagy hatással volt rám még, a „Be an Expert!” szlogen. Légy szakember, és viselkedj is úgy, a munkahelyen és azon kívül is. Ez büszkeséggel töltött el és megváltoztatta a dolgokhoz való hozzáállásomat, hogy örüljek a változásoknak.

Mennyire érezted a mentorodat segítőkésznek a program során?

Bármikor fordulhattam hozzá segítségért, végig nagyon figyelt rám. Hatalmas tudása van. Sokat tanultam már csak abból is, hogy figyeltem őt, ahogyan dolgozik. Figyeltem hogyan kereste és találta meg a hibákat a munkámban, az egész metodikáját.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Elsősorban az angolomat szeretném fejleszteni és mielőbb projektekre kerülni. A későbbiek folyamán szeretnék előadásokat tartani, esetleg mentorálni.

Kinek ajánlanád elsősorban a programunkat?

Az elhivatottaknak. Itt folyamatosan kell tanulni, és ez, a program végén nem marad abba. Mindig ismerni kell a legújabb technológiákat is. Összességében mivel a program előtt vannak előszűrések, így szerintem nem lehet teljesen a nulláról indulni.

Ha pár szóval kellene összefoglalnod, hogy mit kaptál a mentorprogramtól, mik lennének azok?

A mentorprogramban végre megtanulhattam mi kell ahhoz, hogy jó fejlesztő és munkaerő váljon belőlem. Ezt kaptam a programtól, és még sok jó barátot.