Gácsi Péter - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Programtervező informatikus szakon végeztem. Az EPAM Mentoring Programja előtt, részt vettem az egyetem egy projektjében, ahol valós munkakörnyezetben találkozhattam a legújabb technológiákkal és eszközökkel. Ott szembesültem azzal, hogy még nem rendelkezem megfelelő piacképes tudással és rengeteget kell tanulnom, hogy junior fejlesztőként dolgozhassak. Egy évfolyamtársamtól hallottam a MEP-ről először, és nagyon érdekes lehetőségnek hangzott.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

A mentorprogram szerintem azoknak a legideálisabb, akik abszolválás és munkavállalás előtt állnak, de nincs tapasztalatuk. Karrierépítés szempontjából pedig abszolút egy remek lehetőség.

Hogy érezted magad a program során?

Én igyekeztem úgy tekinteni a programra, mint egy munkára. Határidőket szabtam magamnak, fontos volt a vizsgák megfelelő beosztása is. Ha nem tervezel előre könnyen meg lehet csúszni időben és az senkinek sem jó. Ettől függetlenül maradt időm kikapcsolódni és pihenni is a program mellett. Ad hoc fellépő probléma esetén pedig a szervezők rugalmassága lévén könnyedén megtalálják a legjobb alternatívát.

Mi tetszett / nem tetszett neked a leginkább a programban?

A korábbi tapasztalataimmal ellentétben, itt értékként tekintettek az emberre függetlenül attól, hogy még „csak” mentorált és „nem tett le sokat az asztalra”. Azt hittem, hogy egy ilyen nagy cégnél elveszik az egyén, de meglepődve tapasztaltam, hogy mindig készséggel álltak rendelkezésemre és azonnal intézkedtek, ha kérdésem vagy problémám volt.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Elég intenzív volt a munkakapcsolatunk. A projektmunkák során a mentorom igyekezett valós példák alapján magyarázni, segíteni. Nem volt szigorú, arra viszont ügyelt, hogy mindig precíz és pontos legyek és teljesítsem a követelményeket. Abszolút elégedett vagyok a mentorommal, ha kérdésem volt segített és rengeteg hasznos tanáccsal látott el.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Rengeteg hasznos tapasztalatot szereztem a projektek során, de a legfontosabb változás a hozzáállásomban történt. Eleinte elégedett voltam azzal, hogy valami működik, azonban a program végére törekedtem arra, hogy a megoldás a lehető legjobb legyen! Magabiztosabb lettem a munkámban és megtanultam kritikus szemmel tekinteni rá.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

A program elején tartottam attól, hogy egy mentor rendszeresen ellenőrizni és értékelni fogja a munkámat. Nem voltam biztos a kódomban. A képzés során megtanultam bízni a saját munkámban. Kritikusabban állok hozzá, nagyobb az igényem a precíz, könnyen érthető kódra. Lehetőségem volt a kooperatív és kommunikációs készségeimet is fejleszteni, jobban elő tudom adni magam, bátrabban vállalom fel az ötleteimet.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Az anyag elsajátítható, az idő a probléma. Fontos kialakítani egy rendszert, egy jó időbeosztást, így a stressz sem lesz hátráltató tényező. Velem is előfordult, hogy éjszakáztam, de a motiváció és a megfelelő mennyiségű kávé vagy csoki mindent megold.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

A program kiválasztásakor a karrierépítést is figyelembe vettem. Az EPAM az egyik legnagyobb IT foglalkoztató. A legmodernebb technológiákkal dolgoznak és rengeteget tanulhatok itt. Nagy cég, de mégsem veszik el az EMBER. Szeretnék hosszútávon itt maradni.

Mennyire sikerült a program során beosztani az idődet és az energiád? Hogy kellett gazdálkodnod az időddel/energiáddal? Van egy bevált szuper technikád a készülésre időbeosztásra?

A tanulás mellett sikerült másra is időt szánni, igyekeztem jól beosztani az időmet. Az elméleti részekre nagyjából hat – nyolc órát szántam. Érdemes aztán még a vizsga előtt megcsinálni a kapcsolódó gyakorlati példát. Ha a programot félmunkának fogjuk fel, akkor kényelmesen teljesíteni lehet. Én megírtam mellette a szakdolgozatomat is.

Milyen kulcsfogalmak jutnak eszedbe a mentorprogram szó hallatán?

Irányított és felügyelt, gyakorlatorientált, piacképes tudás. Életszerű projektek és szituációk. Csapatmunka.