Németh Noémi - Mentorált

Mik a karrier céljaid? Mivel szeretnél foglalkozni?

Sok minden megfogalmazódott a fejemben, de legutóbb a szoftver-fejlesztés került a legközelebb hozzám. Ezért is jelentkeztem ebbe a mentorprogramba. Mérnökinformatikusnak tanulni nagyon komplex, és ki kell tapasztalni, hogy melyik része jön be. Én is kipróbáltam már sok mindent és ez tetszett a legjobban. Hallottam róla, hogy sokan tapasztalat nélkül jönnek ki az egyetemről és szerettem volna belekóstolni abba, hogy valójában milyen a szoftver-fejlesztés, mert az egyetemen csak az alapokat tanuljuk meg.

Mit gondolsz miben és milyen mértékben segít az egyetemi képzés a karrier céljaid elérésében?

Nagyon jó alap, mert nagyon sok mindenbe belekóstolunk és el tudjuk dönteni, hogy melyik részével szeretnénk foglalkozni az informatikánk. Szakirányon lehet mélyebb ismereteket szerezni, de az nem biztos, hogy van olyan szakirány, ami érdekli az embert. Esetleg részt lehet venni az egyetemen is plusz képzéseken pl.: etikus hekkerkedés. Jó, hogy az internetneten is lehet rengeteg képzési lehetőségeket találni, pl.: a mentorprogram is. Sok ember kitalálja „mi szeretne lenni”, jelentkezik a felsőoktatásba, de közben teljesíteni kell a megadott krediteket és tárgyakat, és nem mindig éri el a kívánt cél a diploma végére. Elolvashatnék több száz könyvet, de nem lenne ugyan az a látásmódom, mint most.

Miért jelentkeztél a programunkba?

Nem volt elég önbizalmam és ezt szerettem volna fejleszteni valamint szakmai tapasztalatot szerezni. Ez egy remek lehetőség, mert van egy ember, aki csak rám figyel, akivel nagyon jó elbeszélgetni. Így találtam meg a célomat. A programnak köszönhetően már jól tudok kommunikálni, csapatban dolgozni és megértetni magam az emberekkel. Lett szakmai tapasztalatom és most, már ha bekerülök egy munkahelyre, nem csak ülni fogok, hanem proaktív leszek, tudni fogom, hogy kell viselkedni egy ilyen környezetben.

Voltak-e előzetes elvárásaid, és ha igen akkor mik?

Igazából, összegezni tudnám, amit eddig elmondtam. Nem volta ennyi önbizalmam, és fejben nagyon jól összerakott a program.

(Egyébként mentorod is azt emelte ki a leglátványosabb fejlődésnek, hogy rengeteget erősödött az önbizalmad.)

Hogy érzed sikerült fejlődnöd a program során? Ha volt fejlődés röviden leírnád, hogy miben fejlődtél?

Mindenképpen fejlődtem. Az iskolában csak kisebb projektjeink voltak, de azokra már láttam példát korábban, és el is tudtam kérni azokat korábbról. Itt nagyon jó volt, hogy létrehoztam egy projektet és én találtam ki ennek a logikáját. Megtanultam, hogy milyen az, ha valamit az elején elrontok, milyen egyedül felépíteni egy projektet illetve ezt tovább fejleszteni. Elégedett vagyok azzal, amit itt csináltam, és ez szerintem ezt pozitív. Sokat változott a szemléletem és a logikám. Érzem, hogy tudok gondolkozni. Eddig burokba zárt gondolataim voltak és most megtanultam tovább fejleszteni a saját logikámat.

Mennyire érezted a mentorodat segítőkésznek a program során?

Abszolút segítőkész volt! Ha én negatív voltam ő mindig megfogta a dolgok pozitív oldalát. Én általában a negatív dolgokat látom meg először, és most már tudom, hogyan kell pozitívan tekinteni a dolgokra. Ezzel hatékonyabb vagyok.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Már egy ideje iskolába járok. Úgy gondolom, hogy most már meg van a célom, érzem az erőt, hogy befejezzem a tanulmányaimat. Eddig úgy voltam vele, hogy vannak a tantárgyak és ezeket teljesíteni kell, de nem éreztem azt, hogy ha meglesz, a diplomám helyt fogok tudni állni az életben. Most már tudok megfelelően koncentrálni a célomra. Most gyakornok vagyok, egy középvállalkozásnál és egy időpont foglaló rendszert készítek.

Kinek ajánlanád elsősorban a programunkat?

Azoknak ajánlom, akik keresik a céljukat, és nem tudnak elindulni. Ez egy remek útmutatás, remek tapasztalat. Nagyon jó mentoráltanak lenni.