Budai Martin - Mentorált

Mik a karrier céljaid? Mivel szeretnél foglalkozni?

Ez egy elég nehéz kérdés. Jobbá szeretném tenni a világot és nyomot hagyni benne. Úgy érzem erre jelenleg az informatika az egyik legjobb eszköz, mivel a mindennapjaink része, körbe vesz minket. Rengeteg minden érdekel és próbálom kiszélesíteni a látókörömet.

Mit gondolsz miben és milyen mértékben segít, segített az egyetemi képzés a karrier céljaid elérésében?

Úgy vettem észre, hogy mostanában kicsit divatossá vált az egyetemi képzések kritizálása. Igen, tényleg elavult. Tanulunk olyan technológiákat, amiket már valóban nem használunk, és megoldunk olyan problémákat, amiket már nem kell. Mivel azonban az informatika folyamatosan változik, és ezért ehhez hozzáigazítani egy egyetemi képzést lehetetlen. Ez nem is baj, mert szerintem nem az egyetem célja, hogy naprakész tudást adjon, hanem a szilárd alapok és a szakma űzéséhez szükséges gondolkodásmód átadása. Ezt meg is teszi, illetve a folyamatos tanulásra is felkészít, ami a szakma velejárója. Én rengeteget köszönhetek az egyetemnek, nélküle nem tartanék ott, ahol vagyok és a mentorprogram sem sikerült volna ilyen jól.

Miért jelentkeztél a programunkra?

Az egyetem utolsó időszakában több megkeresést is kaptam főleg LinkedInen keresztül, többek között erre a mentorprogramra is. Ez az ajánlat nagyon megtetszett, mert így a szükséges új technológiákat még a munkába állás előtt, az ezeket napi szinten használó emberektől tanulhattam meg.

Voltak-e előzetes elvárásaid, és ha igen, akkor mik?

A professzionalizmus volt az, amit leginkább elvártam. Ezt maximálisan ki is elégítették mind a program felépítése, mind a mentorok és a videó anyagok egyaránt. Másodsorban a mentoráltakhoz való viszony volt fontos. Az, hogy a mentor is az egyéni fejlődésemre törekedjen, hogy minél gyorsabban, minél jobb eredményt érhessünk el. Az egyetem alatt megszokott egyfajta „szigor”, mint, hogy azt kérik számon, amit nem tudsz szerencsére nem volt jelen a programban. Teljesen pozitív volt az egész és abszolút kényelmes és nyugodt tempóban haladtunk végig.

Hogy érzed sikerült fejlődnöd a program során? Ha volt fejlődés röviden leírnád, hogy miben fejlődtél?

Rengeteget sikerült fejlődnöm. Visszatekintve, a fél évvel ezelőtti önmagam biztosan azt mondaná, hogy igen, pontosan ide szeretnék eljutni 6 hónap múlva. A program elején még éppen elkezdtem ismerkedni a Java-val, ma már mondhatom, hogy egészen magabiztosan mozgok az azt érintő technológiákban és a már meglévő ismereteim is teljesen új megvilágításba kerültek.

Mennyire érezted a mentorodat segítőkésznek a program során?

Egy nagyszerű embert ismertem meg a mentorom személyében. Eléggé visszahúzódó természetű vagyok, így az első néhány beszélgetésünk kicsit feszült volt a részemről, viszont néhány hét után már nagyon jókat beszélgettünk. Gyakran osztottuk meg a témakörökről a személyes véleményünket is, és általában egyet is értettünk, egy hullámhosszon voltunk. Ami külön tetszett, hogy szinte minden témához fűzött egy személyes élményt és ez nagyon sokat segített főleg a vizsgákon.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Azon szerencsések közé tartozom, akik azonnal projektre kerültek a program elvégzését követően, így jelenleg a rövid távú célom az a beilleszkedés a projekt életébe. Hosszú távon pedig a szerzett tudásom legmagasabb szintű felhasználása, hogy a cég és a projekt értékes tagjává váljak. A munka mellet a tanulmányaimat is folytatom és szeretném befejezni a mesterképzést, erre minden támogatást megkapok. Ahogy a képességeim engedik, szeretnék minél magasabb szintre eljutni. Természetesen, ha ehhez el kell szakadnom a mindennapi programozástól, akkor az is egy lehetőség.

Kinek ajánlanád elsősorban a programunkat?

Nagyképűség nélkül szeretném mondani, hogy a hozzám hasonlóaknak. Azoknak, akiknek már van egy biztos alapjuk és szeretnének valami olyan pluszt kapni, amivel igazi szoftver fejlesztőnek érezhetik magukat.

Ha pár szóval kellene összefoglalnod, hogy mit kaptál a mentorprogramtól, mik lennének azok?

Önbizalom.