Rákóczi Kristóf - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

Rákóczi Kristóf vagyok, az SZTE programtervező informatikus karán tanultam. A programba az EPAM révén kerültem. Már egy ideje kapcsolatban voltam a céggel, így találtam rá a képzésre, amit szerencsére az egyetem mellett sem volt lehetetlen elvégezni.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Programozói munkatapasztalat híján nehéz az első állást megszerezni. Az jelentős motivációs erőt képvisel, hogy a mentorprogram keretében olyan tudásra lehet szert tenni, amelyet mindenhol elismernek. Ez győzött meg engem is.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Használható, aktív gyakorlati tudást akartam. Olyat, amivel megállom a helyem és a jövőben is tudom használni. A forma is lényeges volt, szerettem volna beleszólást az időbeosztásba, és a program ezt abszolút mértékben lehetővé tette.

Hogy érezted magad a program során?

Jól, különösen amiatt, hogy nem volt rajtam egetverő nyomás a haladás miatt. Magam gazdálkodhattam az időmmel. Megvolt a cél, amit el kellett érnem és ennél többet nem szabtak meg a számomra. Aki már eleget nyűglődött az iskolapadban és most már másféle módon, nyugodt környezetben szeretne tanulni, annak nagyon tudom ajánlani a mentorprogramot.

Mi tetszett / nem tetszett neked a leginkább a programban?

Tetszett, hogy mindig volt, aki segíteni tudott, amikor szükségem volt rá.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Feltétlenül hasznos volt, még akkor is, ha nem minden témánál támaszkodtam rá. A lehetőség végig ott volt, hogy kérdezhetek tőle, vagy kérhetem a segítségét. Emellett természetesen folyamatosan figyelte és ellenőrizte a fejlődésemet és a feladataimat is.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

Úgy érzem jelentősen változott a tudásom. Rengeteg olyan technológiában szereztem jártasságot, amiket egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben ismertem korábban.

Hol voltak a programban a nehezebb részek számodra? Mi segített ezeken túljutni? Mi segíthetett volna még szerinted?

Volt egy-két vizsga, amik elég nehezek voltak, de megfelelő felkészüléssel ezek sem jelentettek gondot.

Milyen rád vonatkozó pozitív hatásait tudnád kiemelni a programnak? Vannak esetleg olyan tulajdonságaid, amiket megerősített vagy feljavított a program?

A program során mindenképpen javult a problémamegoldó képességem és a türelmem.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Azt tudom nekik javasolni, hogy csak akkor vágjanak bele, ha valóban érdekli őket a szakma. Itt viszonylag rövid idő alatt elég sok tudásra lehet szert tenni, ehhez viszont önszorgalomra és szilárd elhatározásra van szükség.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

A program után azonnal felvételt nyertem az EPAM-ba. A terv, hogy továbbra is minél többet képezzem magam és tapasztalatokat szerezzek.

Mennyire sikerült a program során beosztani az idődet és az energiád? Hogy kellett gazdálkodnod az időddel/energiáddal? Van egy bevált szuper technikád a készülésre időbeosztásra?

Sikerült jól beosztani az időmet, azonban mivel egyetem mellett csináltam, így voltak olyan hetek, amikor nem tudtam a programmal foglalkozni. Sok időt kell a programra szánni, de ha szívesen foglalkozik az ember ezzel a témával, akkor ez nem okoz akkora megerőltetést.