Maros Gábor - Mentorált

Mik a karrier céljaid? Mivel szeretnél foglalkozni?

A középiskolától fogva érdekel az informatika. Az egyetemen ismerkedtem meg a szoftverfejlesztéssel, nagyon megtetszett, ezzel szeretnék foglalkozni a továbbiakban is. A célom, hogy egy nagy cégnél helyezkedhessek el és sok érdekes projektekben vehessek részt.

Mit gondolsz miben és milyen mértékben segít, segített az egyetemi képzés a karrier céljaid elérésében?

Egy jó alapot adott az elinduláshoz. Emellett sok mindenre megtanított, mint például a kitartásra és hatalmas anyagok megtanulására. Problémamegoldó készséget fejlesztett, és olyan gondolkodásmódot adott, ami ehhez a szakmához kell. Viszont sok esetben tényleg nem a lényegre fókuszál. Sokszor nem naprakész a tananyaga, ami nagyban megnehezíti a friss diplomások munkába állását. Tekintve, hogy sok helyen a legfrissebb technológiákat használják.

Miért jelentkeztél a programunkra?

Állásbörzén találtam a programra. Célirányosan olyan lehetőségeket kerestem, ahol áthidalják az említett egyetem és munka közötti szakadékot. Ami még fontos volt, hogy már a suli utolsó évében el tudjam kezdeni, ne veszítsek emiatt időt. Nem elhanyagolható előnye a mentorprogramnak, hogy a szakmai gyakorlatomat is sikerült ezzel együtt elvégeznem.

Voltak-e előzetes elvárásaid, és ha igen, akkor mik?

Lényegét tekintve annyi, hogy naprakész, jól kidolgozott legyen a feldolgozandó anyag, és szükség esetén tudjak kihez fordulni a felmerülő kérdéseimmel. Nagyban befolyásolta a döntésemet a program kiválasztásakor az, hogy nem egy oktatási intézményben volt, hanem egy élesben működő munkahelyen. Ahová egyébként a sikeres programot követően mi magunk a mentoráltak is becsatlakoztunk már, mint az EPAM dolgozói. A mentorom, a segítőm pedig a cég egyik fejlesztője volt, elképesztő tapasztalattal és tudással.

Hogy érzed sikerült fejlődnöd a program során? Ha volt fejlődés röviden leírnád, hogy miben fejlődtél?

Nagyon sokat fejlődtem. Sikerült az egyetem alatt elsajátított alapokat elmélyítenem, a részleteket, összefüggéseket megértenem és láthattam mindezek gyakorlati alkalmazását.

Mennyire érezted a mentorodat segítőkésznek a program során?

Remek kapcsolatot sikerül kialakítanunk, rengeteget beszéltünk. Jó volt az anyagot valakivel átbeszélni, a kérdéses dolgokat tisztázni. A gyakorlati feladatoknál irányt mutatott a konkrét megoldások helyett. Sokat segítettek az építő jellegű kritikái. Végig abszolút érezhetően az egyéni fejlődésem volt a célja.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Szeretnék egy érdekes projektre rákerülni és ott helyt állni. Valamint minél több szakmai tudást és tapasztalatot szerezni.

Kinek ajánlanád elsősorban a programunkat?

Azoknak ajánlanám, akik elhivatottak, szorgalmasak, és minimális alaptudással rendelkeznek a szakmában.

Ha pár szóval kellene összefoglalnod, hogy mit kaptál a mentorprogramtól, mik lennének azok?

Naprakész tudás, csapatmunka, agilis fejlesztés.