Németh Zsófia Edina - Mentorált

Mik a karrier céljaid? Mivel szeretnél foglalkozni?

Elsősorban sikeres szeretnék majd lenni a munkámban, és minél magasabb pozíciót elérni. Azt tervezem, hogy egy ideig még biztosan Java fejlesztéssel fogok foglalkozni, de ha egyszer úgy alakul, akkor szívesen elmegyek majd más irányba is.

Mit gondolsz miben és milyen mértékben segít, segített az egyetemi képzés a karrier céljaid elérésében?

Nekem nagy ugródeszka volt az, hogy programtervező informatikus szakon tanultam Szegeden. Gyakorlatias tudást, amit a munkában használni tudok szinte egyáltalán nem kaptam. Ellenben elsajátítottam az algoritmikus gondolkozást, ami szerintem elengedhetetlenül szükséges a programozáshoz. Be tudtam gyakorolni azt, hogy ha ránézek, akkor rögtön úgy lássam át a problémát, ahogyan azt egy programozónak kell. Korábbról már ismertem a Java nyelvet ez nagy előny volt. Hátrány viszont, hogy az egyetemen főként régi, elavult technológiákkal ismerkedtem meg.

Miért jelentkeztél a programunkra?

Olyan munkahelyet kerestem, ahol már a vizsgákra készülés közben is tudok majd dolgozni. Így találtam rá a programra.

Voltak-e előzetes elvárásaid, és ha igen, akkor mik?

Elvárás volt részemről, hogy olyan helyet kerestem, amit Budapesten tudok végezni. Szegeden tanultam, de itt fent szerettem volna élni a továbbiakban. Ezen kívül fontos volt még, hogy ne legyen feltétel az aktív hallgatói jogviszony. Örömmel mondhatom, hogy a program abszolút mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeimet.

Hogy érzed sikerült fejlődnöd a program során? Ha volt fejlődés röviden leírnád, hogy miben fejlődtél?

Sok mindenben fejlődtem, igen. Az önbizalmammal folyamatosan gondom van, és bár még mindig nem szoktam beleszólni a srácok szakmai eszmecseréjébe, azért figyelek rájuk és próbálok tanulni tőlük is az elvonulás helyett. Nem szakmai téren továbbá az időm beosztását tanultam meg nagyon jól. Összeegyeztetni a programunkat a mentorommal. Megtanultam az időm leghatékonyabb hasznosítását. Hogy mit mikorra kellene megtanulnom, és mit mikorra fogok tudni megtanulni. Persze az emberekkel való kommunikációm is rendkívül sokat javult, fejlődött a szakmai kifejezőképességemmel együtt.

Mennyire érezted a mentorodat segítőkésznek a program során?

Egyértelműen segítőkész volt. Mindig jól elmagyarázta a dolgokat, sőt még a saját tapasztalatait is hozzá tette. Ez rendkívül jól jött a megértésben.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Érdekel a relokalizációs program az EPAM-on belül, szívesen kipróbálnám. Nagy álmom még a játékfejlesztés, ha sikerülne olyan pozícióba kerülnöm, akkor biztosan inkább arra felé mennék el.

Kinek ajánlanád elsősorban a programunkat?

Olyannak ajánlanám, akinek az egyetem vége felé van egy lazább féléve, vagy szakmai gyakorlati helyet keres, mert a program annak is elfogadtatható. Mindemellett elképzelhetőnek tartom, hogy akár egy erősebb középiskolai vagy gimnáziumi képzést követően, vagy még amellett, ha valaki otthon önszorgalomból gyakorol, akkor akár ő is képes lehet elvégezni a programot. Egyáltalán nem szükséges hozzá az egyetemi képzettség.

Ha pár szóval kellene összefoglalnod, hogy mit kaptál a mentorprogramtól, mik lennének azok?

Tapasztalat, tudás, kapcsolatok, és munkahely.