Petz Dávid - Mentorált

Mik a karrier céljaid? Mivel szeretnél foglalkozni?

A karriercélom, hogy minél jobb fejlesztő legyek. Hogy mivel szeretnék konkrétan foglalkozni, azt még nem döntöttem el. Több dolgot ki szeretnék még próbálni a Java világán belül, és ami megtetszik, abba fogom magamat jobban beleásni.

Mit gondolsz miben és milyen mértékben segít, segített az egyetemi képzés a karrier céljaid elérésében?

Én egy eléggé elméleti központú képzést nyújtó egyetemre járok. A gyakorlati részt konkrétan magunknak kell megszerezni. Ami előnyös volt belőle, hogy emiatt a gyakorlat elméleti alapjai abszolút megvannak, amire jól lehet építkezni. Persze arra is jó még az egyetem, hogy az ember kapcsolatokat építsen, ismerősöket szerezzen.

Miért jelentkeztél a programunkra?

Egy ismerősöm ajánlása után egy álláshirdetési portálon keresztül jutottam el a programhoz. Kimondottan az EPAM mint cég volt a célom, azért jelentkeztem.

Voltak-e előzetes elvárásaid, és ha igen, akkor mik?

Konkrét elvárásom nem volt. Alapjában véve szimpatikus volt maga a program. A felvételi beszélgetés során elárulták a leendő mentoromról, hogy nagyon jó szakember. Inspirálóan hatott rám, hogy egy nagy koponyától tanulhatok. Ki is használtam a lehetőséget, jó sokat kérdeztem tőle, cserébe ő kiirtotta a rossz programozói szokásaimat és betömködte lyukakat a tudásomon.

Hogy érzed sikerült fejlődnöd a program során? Ha volt fejlődés röviden leírnád, hogy miben fejlődtél?

A legnagyobb fejlődést a kódom szépsége és a minősége terén értem el. Már sokkal szebben és átgondoltabban kódolok. A program hatásának tudom be, hogy gyorsabban és könnyebben tudok megtanulni új dolgokat és nagyobb mennyiségű anyagot is.

Mennyire érezted a mentorodat segítőkésznek a program során?

Nagyon segítőkész volt 10-ből 10-es, egy rossz szavam sem lehet rá.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Első körben be szeretném fejezni az egyetemet, és megszerezni a diplomát. A külföldi munkát is mindenképp ki fogom próbálni. El akarom érni a senior szintet. Szeretnék megtanulni tanítani. Nekem mindig nehezen ment, hogy elmondjam, átadjam azt, amit én már tudok, pláne úgy hogy azt fel is fogják a másik oldalon.

Kinek ajánlanád elsősorban a programunkat?

Az, hogy ki képes elvégezni a programot, az csak szorgalom és hozzáállás kérdése. Olyanoknak ajánlanám, akinek már van minimális alaptapasztalata, tudása, és jól tud algoritmizálni. Ez az a szakma, ahol nem lehet várni a sült galambot. Itt mindenki maga tudja magára szedni a tudást. Ki kell a dolgokat próbálni, rá kell jönni egy csomó mindenre. Itt nem elég az, hogy majd jön egy tanár, elmondja, te pedig megtanulod.

Ha pár szóval kellene összefoglalnod, hogy mit kaptál a mentorprogramtól, mik lennének azok?

Tudás, öröm, fejlődés.