Kollár Dávid - Mentorált

Mik a karrier céljaid? Mivel szeretnél foglalkozni?

Világéletemben programozni akartam. A mentorprogramot megelőzően azonban nem volt ennél pontosabban meghatározott célom. Viszont most, hogy belekóstoltam a Java ökoszisztéma világába ez megváltozott. Úgy érzem, hogy ezen belül még nagyon sok irányba el tudok indulni és nagyon sok tudás van még, amit megszerezhetek. Ha ez sikerül, akkor sokrétűen a hasznára tudok válni a cégnek és projektjeinek.

Mit gondolsz miben és milyen mértékben segít, segített az egyetemi képzés a karrier céljaid elérésében?

Az egyetem szerintem önmagában egy jó és hasznos dolog. Viszont sajnos meg lehet fogalmazni azt a hiányosságot, hogy tényleges, olyan jellegű tudást nem ad, amivel első nap bemehetünk egy céghez és ott profi munkát tudnánk végezni azonnal. Programozni ugyan valamelyest megtanít, de éles projekteken a csapatmunkában való hatékony részvételre egyértelműen nem.

Miért jelentkeztél a programunkra?

Álláshirdetéseket böngésztem. Eközben többször éreztem, hogy ha fel is vennének, akkor sem tudnék igazán hasznos tagja lenni a csapatnak. Így találtam rá a mentorprogramra. Sokat gondolkoztam, de minél többet töprengtem rajta annál szimpatikusabb lett. Egyrészt az EPAM, mint cég miatt. Másrészt nagyon szimpatikus volt az a hozzáállás, amiről ez az egész szól, hogy előbb megtanítalak elvégezni a munkát és csak aztán várom el, hogy meg is csináld azt.

Voltak-e előzetes elvárásaid, és ha igen, akkor mik?

Egy magas színvonalú oktatást vártam. Illetve leginkább mégis talán a program mentorálás részét. Azt, hogy ne csak egy száraz tananyagot kapjak, hanem valakit mellém, aki a mindennapi munkában megszerzett tapasztalatait felhasználva fog nekem segíteni. Megmondja, hogy miben kéne még fejlődnöm, és irányt mutat.

Hogy érzed sikerült fejlődnöd a program során? Ha volt fejlődés röviden leírnád, hogy miben fejlődtél?

Kétségtelenül! Szerintem egy-egy modul alatt hatalmas lépéseket tettem meg szakmai fejlődés tekintetében. Főleg abban az irányban, hogy milyen módszereket használnak, és hogy hogyan tudok olyan kódot építeni, amit a fejlesztő társaim is szívesen olvasnak. Ami elfogadható egy olyan környezetben, egy olyan projekten, ahol több éves tapasztalattal rendelkező fejlesztők kódja mellett lesz ott az enyém.

Mennyire érezted a mentorodat segítőkésznek a program során?

Eleinte voltak apró nehézségeink, mivel mindketten most csöppentünk bele a programba. Viszonylag hamar belerázódtunk, sikerült felvennünk egy ütemet, kialakítottunk egy rendszert, amiben aztán hatékonyan tudtunk együtt dolgozni. Nagyon sokat segített és a végére mondhatni baráti lett a viszonyunk. Nem csak a mentorprogram anyagát illetően tanulhattam tőle, hanem sok más egyéb a szakmához tartozó ismeretet is megosztott velem.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Eddig nagyon pozitív élményeim vannak, így jelenleg az EPAM-nál tervezem a jövőmet. Aztán meglátjuk, mit hoz a jövő. Persze nem zárom ki a későbbiekben a külföldi munka lehetőségét sem, amire remek lehetőségeket nyújt a cég.

Kinek ajánlanád elsősorban a programunkat?

Komolytalan lenne azt mondani, hogy mindenkinek, mert a program ennél nívósabb. Kitartás és céltudatosság nélkül bele se érdemes kezdeni. Szerintem csak akkor van esélye bárkinek befejezni a programot, ha igazán komolyan szeretne szoftverfejlesztéssel foglalkozni. És persze ne most lásson életében először programkódot. Ezeken túl viszont a legszélesebb rétegnek, mert rendkívül hasznos.

Ha pár szóval kellene összefoglalnod, hogy mit kaptál a mentorprogramtól, mik lennének azok?

Piacképes gyakorlatias tudás, ami a profi munkavégzéshez kell.