Borbély Dávid - Mentorált

Mondj pár mondatot magadról kérlek. Mit tanultál vagy dolgoztál, és hogyan csöppentél a programunkba?

A Debreceni Egyetem akkori utolsó éves mérnökinformatikus hallgatójaként a szakmai napokon kerestem meg az EPAM standját. Már előtte is hallottam biztató véleményeket a programról és magáról az EPAM-ról is.

Mi volt az, ami miatt a mentorprogram mellett tetted le a voksodat? Mi győzött meg arról, hogy neked a mentorprogram a legmegfelelőbb képzés?

Az egyetem az informatika sokféle aspektusával megismerteti a hallgatóit. Erős alapokat ad, de nincs idő mélyebben elmerülni az egyes témákban. A Java mentorprogram pedig egy ilyen elmélyült tudás megszerzésére adott kiváló lehetőséget.

Voltak-e előzetes elvárásaid a program előtt? Ha igen, akkor mik voltak azok, és végül beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeidet?

Előzetes elvárásokat nem támasztottam. A kapott oktatóanyag részletes volt, a mentoraim pedig nagy hozzáértéssel magyarázták el azokat a témákat, amik esetleg nem voltak elsőre érthetőek.

Hogy érezted magad a program során?

Kényelmesen lehetett haladni az anyaggal, van egy kitűzött ütemterv, amit szerintem az egyetem utolsó évei mellett lehet tartani.

Mi tetszett / nem tetszett neked a leginkább a programban?

A legnagyobb előny az volt, hogy volt egy kijelölt mentorunk, aki velünk foglalkozott. Válaszolt a kérdéseinkre, átnézte a feladatainkat. Megosztotta a tapasztalatait, valamint, hogy éles munkakörnyezetben miként kezelik a felmerülő problémákat.

Mennyire volt új vagy hasznos számodra a mentor, mint segítő jelenléte? Milyen volt a kapcsolatotok a program során?

Az egyetemi oktatástól teljesen eltérő, hogy a csoportos foglalkozás mellett egyedileg is foglalkozik velünk egy szakértő. Ez számomra rendkívül hasznos volt.

Hogy érzed miben és mennyiben változott a tudásod a mentorprogram végére?

A programozási alapjaim már megvoltak a kezdetekor is. A program viszont egy másik megvilágításba helyezte a meglévő tudásomat. Olyan, a szakmában használt alapelvekre tanított meg amelyeket egyébként nehéz lett volna egyedül elsajátítani.

Hol voltak a programban a nehezebb részek számodra? Mi segített ezeken túljutni? Mi segíthetett volna még szerinted?

A nehézségeim leginkább az időhiányból adódtak. A téli időszakban, amikor TDK, zárthelyik sora és vizsgaidőszak mellett kellett volna haladni, hát mi tagadás kevesebb idő jutott a programra.

Elegendőek voltak-e az információk, amiket kaptál?

A kapott tananyagon túl a mentorok sokszor egyéb érdekes és releváns irodalmat is adtak, szóval igen bőven elegendő volt.

Mit ajánlanál a most kezdőknek, mivel készüljenek a programra?

Érdemes mindennap rászánni egy kis időt, és nem nagy adagokban átmenni az anyagon.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Nemrégiben kerültem be az EPAM irodába. Jó darabig szeretnék is itt maradni. Tapasztalatot gyűjteni és alkalmazni, amiket tanultam.

Milyen kulcsfogalmak jutnak eszedbe a mentorprogram szó hallatán?

Java, mentor és persze a program.