Zsilinszki Bálint - Mentorált

Mik a karrier céljaid? Mivel szeretnél foglalkozni?

Az elsődleges célom most a megszerzett ismereteimet kicsit jobban elmélyíteni. Később persze szívesen kipróbálnám magamat külföldön is, bárhol Nyugat-Európában. Nem lenne ellenemre akár kicsit nagyobb felelősséggel járó munka sem. A munkánknak leginkább a tervezési folyamat része érdekel, amikor egy programot modul szinten megterveznek még az elején. Ez nagyon érdekes, mert ehhez komplexen kell átlátni a nagy egészet.

Mit gondolsz miben és milyen mértékben segít, segített az egyetemi képzés a karrier céljaid elérésében?

Azon kívül, hogy adott egy alapszintű rálátást a szakmára, azon kívül nem érzem túl hasznosnak az egyetemi képzést. Főleg így a mentorprogrammal kontrasztban. Az egyetemen szinte csak elméleti képzés van, és sajnos igazából a gyakorlatban annak nagy részét nem is lehet használni. Összességében az elméleti alapokon kívül más hasznos dolgot tudtak adni. Mondok egy konkrét példát: adatbázisok tárgyból az év végére nem tudtunk volna összerakni egy olyan programot, ami szervesen kapcsolódik az adatbázishoz. Elméletben persze nagyon sokat tudtunk róluk, de hogy hogyan kell integrálni mindazt egy rendszerbe, arról szinte szó sem esett.

Miért jelentkeztél a programunkra?

Azt hiszem egy egyetemi szórólapon láttam meg a hirdetést, ha jól emlékszem.

Voltak-e előzetes elvárásaid, és ha igen, akkor mik?

Leginkább az volt az elvárásom, amit az egyetemen hiányoltam. Olyan tudást akartam kapni, aminek látom a helyét, hogy majd hol tudom használni. Illetve, hogy tudjam használni a feladatok és problémák megoldásában. Nem utolsó sorban szerettem volna ténylegesen látni, hogy hogyan is zajlik a munka a valóságban egy IT cégnél. Mindezt maradéktalanul megkaptam a programtól. Itt egyetlen pillanatig sem éreztem azt, hogy felesleges dolgot tanulnék. Jó élmény volt ezt megtapasztalni. Minden résznél azt éreztem, hogy ezeket az ismereteket később biztosan fogom használni nap, mint nap a munkám során.

Hogy érzed sikerült fejlődnöd a program során? Ha volt fejlődés röviden leírnád, hogy miben fejlődtél?

Szakmai szempontból sikerült gondolkodásmód szinten elsajátítanom azt, ahogyan egy program modul egységekből felépül. Mára már teljesen átlátom azt a folyamatot, ahogy létrejön egy működő program vállalati környezetben. Az egy soros kód állapotából hogyan lesz egy akár több millió soros működő rendszer, és hogy ezen belül milyen szintek vannak, és hogyan lehet felbontani részekre. Ebben a témában nagyon sokat fejlődtem. A program előtt ezek a részek elég homályosak voltak, főleg ami a gyakorlati megvalósításukat illeti, de a végére egészen világos lett. Nem szakmai szempontból az irányba fejlődtem sokat, hogy már sokkal kitartóbban vagyok képes egy komplexebb feladaton dolgozni, aminek nem egyik napról a másikra lesz vége. Lebontani apróbb lépésekre és nem félbe hagyni, amikor kezd esetleg bonyolulttá válni.

Mennyire érezted a mentorodat segítőkésznek a program során?

A mentorom egy szimpatikus srác volt, aki végig sokat segített. Némely probléma esetében maga nézett utána a dolgoknak, sok esetben pedig megmutatta, hogy hol érdemes keresgélnem a megoldást illetve az információkat. Az ő hozzáállása végig nagyon sokat segített nekem, a motivációm fenntartásában a program alatt.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Szeretném itt az EPAM-ban megtalálni a helyem, és hasznos tagja lenni a csapatnak. Megtanulni a céges munkarendet, elsajátítani a gondolkodásmódot. Mindeközben igyekszem folytatni a tanulást minden témában, ami csak szembe jön velem. Legyen az akár céges feladatokat érintő, akár új technológiák megismerését célzó információ.

Kinek ajánlanád elsősorban a programunkat?

Elsősorban azoknak ajánlom, akik kellően nyitottak és motiváltak ahhoz, hogy egy intenzív időszakon át tanuljanak és szerezzenek olyan tudást, amivel aztán rendkívül jól fognak tudni a későbbiekben érvényesülni. Határozottan azt gondolom, hogy ha valaki akár csak 1-2 hónapot előzetesen belefektetett, és így eljut az alap megértés szintjére, az már elég lehet ahhoz, hogy bekerüljön. Onnantól pedig a mentorprogram szépen fokozatosan fogja felépíteni a szükséges ismeretanyagát.

Ha pár szóval kellene összefoglalnod, hogy mit kaptál a mentorprogramtól, mik lennének azok?

Szakmai érettség, jó hozzáállás, fokozatosság és hasznos tudás.