Kelecsényi Anna - Mentorált

Mik a karrier céljaid? Mivel szeretnél foglalkozni?

Elsősorban most a szakmai fejlődésemre koncentrálok. Szeretnék minél jobban programozni Java nyelven, és megbízható tagja lenni a csapatomnak, hogy szívesen forduljanak hozzám a többiek, ha segítségre van szükségük.

Mit gondolsz miben és milyen mértékben segít, segített az egyetemi képzés a karrier céljaid elérésében?

Egy jó szilárd alapot kaptam. Az alapfogalmakat, konvenciókat megtanítják, de sajnos eléggé elméleti síkon megy az oktatás. Szemben a mentorprogrammal, ami kimondottan gyakorlat orientált volt. Úgy érzem ez sokat segített abban, hogy most itt lehetek, ahol vagyok.

Miért jelentkeztél a programunkra?

Véletlenül találtam a programra, miközben épp szakmai gyakorlathoz kerestem helyet magamnak.

Voltak-e előzetes elvárásaid, és ha igen, akkor mik?

Elsősorban a gyakorlatot illetően szerettem volna fejlődni. Emellett a napjainkban ténylegesen használatos technológiákat megismerni. Örülök, hogy ez meg is valósulhatott. Sőt, a program anyaga olyannyira naprakész ismeretekből áll, hogy most, miután végeztem kaptam azt a feladatot, hogy frissítsem az egyik modult.

Hogy érzed sikerült fejlődnöd a program során? Ha volt fejlődés röviden leírnád, hogy miben fejlődtél?

A programozási készségem fejlődött látványosan. Az egyszerűbb problémákra azonnal látom a megoldást a fejemben. A kommunikációm is sokat javult, illetve színesedett a szakmai kifejező készségem is. Az angolomról már nem is beszélve. Ezekben sokat segítettek a konzultációink a mentorommal. Nagyon hasznosnak éreztem azt a kontrasztot is, hogy az írott anyag angolul volt, a videó anyagok pedig magyarul.

Mennyire érezted a mentorodat segítőkésznek a program során?

Mindig nagyon segítőkész volt, csak pozitívan tudok róla nyilatkozni.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Mesterképzésre szeretnék menni, és örülök, hogy az EPAM ezt abszolút támogatja. Egyenlőre még ennél konkrétabb terveim nincsenek.

Kinek ajánlanád elsősorban a programunkat?

Arany középút. Szerintem mindenképpen kell némi előzetes tudás, de nem feltétlenül az egyetemről. Plusz a szakmához szükséges gondolkozásmód. Ha ezek megvannak, akkor már csak kitartás kell. Persze az is fontos, hogy önállóan tudjon az illető tanulni, meg a gyakorlati feladatokat viszonylag kevés instrukció után egyedül meg tudja oldani.

Ha pár szóval kellene összefoglalnod, hogy mit kaptál a mentorprogramtól, mik lennének azok?

Versenyképes tudás java nyelven, rengeteg gyakorlati tapasztalat.