Slezák Ákos - Mentorált

Mik a karrier céljaid? Mivel szeretnél foglalkozni?

Mindenképpen Java fejlesztéssel szeretnék foglalkozni a továbbiakban is. Tapasztalatokat szerezni, minél több projektben részt venni, és a későbbiek során majd egy csapatot vezetni. A mentorprogramot követően szinte azonnal egy belsős projektre kerültem, és úgy érzem, hogy jól alakulnak a dolgaim, jó helyen vagyok a céljaim eléréséhez.

Mit gondolsz miben és milyen mértékben segít, segített az egyetemi képzés a karrier céljaid elérésében?

A suli alapokat ad, a programozást, a szakmai kifejezéseket illetően és hogy egyáltalán, hogyan is épül fel maga a fejlesztés folyamata. Természetesen a főiskola nagyon hasznos, viszont tényleg van egy hatalmas szakadék a munkában elvárt kompetenciák és a tanultak között. A mentorprogram viszont egy irányvonal, olyan gondolkodásmódot tanulhattam meg itt, amivel magabiztosan állok az elvégzendő munka elé.

Miért jelentkeztél a programunkra?

Egy az EPAM-nál dolgozó barátomtól hallottam a programról. Tetszett, a mentorálás felépítése, hogy folyamatos segítség áll a rendelkezésre, amire abszolút szükség is volt a jelentős mennyiségű anyag elsajátításához.

Voltak-e előzetes elvárásaid, és ha igen, akkor mik?

Minél többet szerettem volna tanulni és tapasztalatokat szerezni. Nem utolsó sorban egy jól fizető állást akartam a program sikeres elvégzését követően.

Hogy érzed sikerült fejlődnöd a program során? Ha volt fejlődés röviden leírnád, hogy miben fejlődtél?

Nehéz lenne felsorolni, hogy mennyi mindenben fejlődtem, talán amiket kiemelnék azok a problémamegoldás, a komplexebb látásmód és természetesen a programozás. A diplomamunkámat a program közben fejeztem be, és érezhető volt, hogy ahogy haladtam a programban egyre másképp néztem a munkámra, más szemmel tekintettem a felmerülő problémákra, mint a program előtt. Megváltozott a szemléletmódom, ha nem is látom azonnal a megoldást, tudom, hogy milyen irányba és hogyan induljak el.

Mennyire érezted a mentorodat segítőkésznek a program során?

Folyamatosan a rendelkezésemre állt, segített mindenben, mondhatni baráti viszonyba sikerült kerülnünk.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Szeretnék majd idővel külföldön dolgozni, és ha jól tudom az EPAM-on belül erre van is lehetőség.

Kinek ajánlanád elsősorban a programunkat?

Azoknak ajánlom leginkább, aki épp a suli vége előtt vannak, így már lesz idejük arra, hogy mással is foglalkozzak. Munka mellett kicsit nehezebb lehet, de az egyetemi tanulmányok mellett is abszolút elvégezhető.