Soós Ádám - Mentorált

Mik a karrier céljaid? Mivel szeretnél foglalkozni?

Professzionális szoftverfejlesztő akarok lenni. Ezen belül elsősorban Java-val szeretnék foglalkozni. Emellett azon szoftverfejlesztési gyakorlatokat szeretném még inkább elsajátítani, mint például az agilis módszertan.

Mit gondolsz miben és milyen mértékben segít, segített az egyetemi képzés a karrier céljaid elérésében?

Az a baj, hogy az egyetem teljesen más irányba gondolkozik, mint amerre én mennék. Sok olyan elméletet tanítanak, aminek csak hosszabb távon lenne haszna például MSc képzésen vagy a hierarchia fentebbi lépcsőfokain. Emellett nagyon erős a matekos irány is, amivel nem értek egyet. Szerintem ma már nem szükséges a matematika magas szinten űzése a programozáshoz. Számos olyan irány van, amiben matek nélkül is remekül lehet boldogulni. Az egyetem sajnos azokat az ágakat preferálja, ahol az erős és főleg elméleti matek kell. Definíciókat, bizonyításokat kértek vissza szó szerint, aminek semmi köze a mindennapi munkánkhoz. Szóval alapnak, és a végén, mint képzettség jó, de önmagában kevés a boldoguláshoz.

Miért jelentkeztél a programunkra?

Mert türelmetlen voltam. Nem bírtam az egyetem tempójában vánszorogni a fejlesztővé válásom útján. Úgy gondoltam, hogy a programban sokkal gyorsabban és magasabb szinten tudok haladni és tanulni. Több, a piacon lévő programot is összehasonlítottam és végül ezt a képzést találtam a legprofesszionálisabbnak. Egyrészt, mert itt nem ígértek lehetetlent, mint, hogy a nulláról pár hónap alatt megtanítanak mindenre. Nem ígérték, hogy könnyű lesz, és ezt be is tartották. A program elég széles alapot adott. Nem kizárólagosan Javas irányba lehet tovább haladni utána. Széles látásmódot kínál, ami nagyon pozitív. Ami még tetszett, az az volt, hogy otthon a saját megszokott környezetemben tudtam tanulni. Én osztottam be az időmet, ami szintén fejlesztően hatott.

Voltak-e előzetes elvárásaid, és ha igen, akkor mik?

Voltak, igen. A legfontosabb a program anyaga volt. A ma használatos legújabb, kiforrt technológiákat, módszereket és gyakorlatokat akartam megtanulni. Fontos volt még, hogy nagyon intenzív legyen.

Hogy érzed sikerült fejlődnöd a program során? Ha volt fejlődés röviden leírnád, hogy miben fejlődtél?

Inkább szakmai szempontból fejlődtem sokat. Például már nem dobom el az agyamat, ha meglátok egy fejlesztői dokumentációt, és az alapján kell megtanulnom valaminek a használatát. A kódolási minőségem is nagyon látványosan javult. A tervezési mintáknak és a tiszta kód elveknek a gyakorlati alkalmazását tekintve. Abban, hogy egy bonyolultabb alkalmazást ma már fel tudok építeni úgy, hogy egyszerű legyen a forráskódja. Ezek számomra nagy előrelépések.

Mennyire érezted a mentorodat segítőkésznek a program során?

Tetszett a módszere, hogy nem segített direkt módon, helyette észrevétlenül terelgetett, hogy a végén én magam jöjjek rá a megoldásra. Az így szerzett tudásom pedig jobban megmaradt. Egyébként baráti kapcsolatban voltunk végig. Tiszta olyan volt, mintha Yoda mestertől tanulnék.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Szeretnék dinamikusan felfelé haladni a ranglétrán, és egyszer mindenképpen kipróbálni magamat csapatvezetőként, ha lehetőségem adódik rá. A külföldi tapasztalatszerzés is a terveim között szerepel.

Kinek ajánlanád elsősorban a programunkat?

Azoknak ajánlanám, akik unatkoznak az egyetemen. Nem szó szerint persze, mert rengeteget tanulnak, csak nem izgalmas, használható dolgokat. Azoknak is ajánlom, akik programozók akarnak lenni, de nincsenek az egyetemi képzésben elvárt szinten matematikából. Minimális programozási ismeretek persze kellenek, de a „programozói” látásmód és a gondolkodás a legfontosabb.

Ha pár szóval kellene összefoglalnod, hogy mit kaptál a mentorprogramtól, mik lennének azok?

Lehetőségek, irány a szakmai fejlődésemhez, önbizalom és önkritika.